ספרות

זיקנה

בזכות ההזדקנות

ענבל שלו

תהליך ההזדקנות כרוך באובדן של דברים יקרים כמו בריאות ומעמד חברתי, ובפחד מפני הבאות — שבריריות ומוגבלות, הדרה ובדידות. בתרבות של אנטי־אייג'ינג הזדקנות היא נושא מושתק ומוכחש.
משום כך, ספר זה הוא הזמנה לפגוש במבט מפוכח את הקשיים הקשורים להזדקנות בראשית המאה ה-21 בישראל, כדי להציע אותם כהזדמנות להתעורר למשמעות העמוקה של החיים. הספר שוזר היבטים חברתיים עם עדות אישית של המחברת, מתוך השקפת עולם של חוכמה עתיקה — הדהרמה הבודהיסטית. זו הזמנה לפתוח את הלב למה שקורה כדי להזדקן בחן ובחסד, בבינה ובחוכמה. יש לנו בחירה איך לקבל את הדברים — באיבה או באהבה.
בזכות חידושים רפואיים אנו חיים היום בבריאות טובה ועם יכולת תפקוד שנים רבות לאחר פרישה מעולם העבודה. המזדקנים היום הם בני דור אשר חידש בצעירותו חידושים מהפכניים ביחסי מגדר והורות. הספר מזמין אותם לרתום את הניסיון שהם רכשו לאורך חייהם, כדי להגדיר מחדש את תפקידם כזקני שבט וליצור הזדקנות מיטיבה לעצמם ולעולם.

תגיות:

בודהיזם, הזדקנות

עוד בספריה בקטגוריית זיקנה

מאמרים

אובדן/אבל

שבעה זה לא מספיק. אנחנו צריכים ללמוד להתאבל לגמרי אחרת התמודדות עם צער עמוק דורשת קהילה. אבל איך עושים את זה במאה ה-21? יש פסיכולוגים שלקחו על עצמם את המשימה
תגיות: אבל, בודהיזם
מאמרים

אובדן/אבל

במאמר זה אנו מבקשים לדון באזור בעל איכות מיוחדת בחיי הנפש, שאותו אנו מכנים הרובד הא־מילולי – ומציעים כי רובד זה הוא תשתיתי וחיוני לתפקודה של הנפש, ולקיומה. בשל חמקמקותו, ולמרות חשיבותו גם במפגש הטיפולי, קשה עד מאוד להמשיגו. המושג 'א־מילולי' שונה מהמושג 'לא־מילולי', שכן האחרון מתאר רובד שהיה מילולי, ובשל טראומות או בשל מנגנוני הגנה – הפך ללא־מילולי. ואילו הא־מילולי קיים בפני עצמו – לא כניגוד של השפה והמילים; והוא קשור לפוטנציאל ההתמרתי העליון של האדם. העניין שלנו בממד הא־מילולי הוא תולדה של עבודה רבת שנים בקליניקה, וכן של ליווי ושל הדרכה בפנימיות ובמסגרות נוספות, שבהן שיעור גבוה של מטופלים הוא של נפגעי ונפגעות טראומה ותקיפה מינית. לאחר הצגת המאפיינים של הרובד הא־מילולי בבריאות ובחולי, נסקור ייצוגים של ממד זה בכתיבה הפסיכואנליטית, הפילוסופית וכן באמנות ובשפה. לאחר מכן נציע להתבונן על תסמינים פסיכוסומטיים, כגון חיתוכים עצמיים או התמכרות, ככאלה המבטאים באופן גופני ורגרסיבי את הכאב שלא ניתן לבטאו במילים. לבסוף נפנה לדגש נוסף של מאמר זה, והוא הבנת החיוניות של ההשתהות של המטפל בממד נטול מילים או המשגות זה, שאותה אנו מכנים ריחוף על פני תהום, לטיפול בכלל ולטיפול בטראומה בפרט – ונביא דוגמאות קליניות לכך.
תגיות: א־מילולי, גוף־נפש, דממה, חיתוך עצמי, טראומה
מאמרים

מחלה

תגיות: גרעין בריא, טיפול, רפואה
מאמרים

שלומוּת - טיפוח הגרעין הבריא

תגיות: גרעין בריא

כנס חברות 2025
בנושא 'חיבור מרפא'

9.7.25 | י"ג תמוז התשפ"ה

מלון נווה אילן

ההרשמה בעיצומה!