ספרות

ליווי רוחני והגות

לב נכון, תאולוגיה יהודית

מיכאל פישביין

פתיחות זו, כפי שמתברר מן הקריאה בספר, היא בעלת היבטים תאולוגיים, הקושרים יחדיו את האדם, את העולם ואת האלוהים. אולם אין זו תאולוגיה המצויה לנו מן המוכן שצריך לשנן אותה, אלא זוהי תאולוגיה שצריך לגשש לעברה, שדורשת את עֵרנותנו ואת תשומת ליבנו אל חיינו־שלנו ואל המקורות התרבותיים העומדים לרשותנו. זוהי תאולוגיה הדורשת תעוזה וענווה; הקשבה מתמידה לשינויי הרוח; הבנת המרחבים הפרשניים שבהם מתקיימת התודעה ושבהם נוסדת התרבות; ופתיחות ושימור של המתח בין הנאמר והנמסר לבין הבלתי ניתן להיאמר. היא דורשת לב נכון.

מיכאל פישביין הוא מחשובי החוקרים בענפיה השונים של מחשבת ישראל: ממחקר המקרא, המדרש, מסורת הפיוט והמיסטיקה היהודית ועד המחשבה היהודית המודרנית. הוא מכהן כפרופסור למדעי היהדות בבית הספר לדתות באוניברסיטת שיקגו, והוא חבר באקדמיה האמריקאית לאומנויות ולמדעים. בין ספריו נמנים פירוש מקיף של ההפטרות וכן פירוש לשיר השירים, וכן ספרי המחקר פורצי דרך בפרשנות המקרא בישראל הקדומה; המיתוס המקראי ויצירת המיתוס אצל חז"ל; והדמיון הפרשני.

הוצאת כרמל, 2021

תגיות:

הגות, יהדות, מקרא, נפש, רוחניות

עוד בספריה בקטגוריית ליווי רוחני והגות

מאמרים

אובדן/אבל

שבעה זה לא מספיק. אנחנו צריכים ללמוד להתאבל לגמרי אחרת התמודדות עם צער עמוק דורשת קהילה. אבל איך עושים את זה במאה ה-21? יש פסיכולוגים שלקחו על עצמם את המשימה
תגיות: אבל, בודהיזם
מאמרים

אובדן/אבל

במאמר זה אנו מבקשים לדון באזור בעל איכות מיוחדת בחיי הנפש, שאותו אנו מכנים הרובד הא־מילולי – ומציעים כי רובד זה הוא תשתיתי וחיוני לתפקודה של הנפש, ולקיומה. בשל חמקמקותו, ולמרות חשיבותו גם במפגש הטיפולי, קשה עד מאוד להמשיגו. המושג 'א־מילולי' שונה מהמושג 'לא־מילולי', שכן האחרון מתאר רובד שהיה מילולי, ובשל טראומות או בשל מנגנוני הגנה – הפך ללא־מילולי. ואילו הא־מילולי קיים בפני עצמו – לא כניגוד של השפה והמילים; והוא קשור לפוטנציאל ההתמרתי העליון של האדם. העניין שלנו בממד הא־מילולי הוא תולדה של עבודה רבת שנים בקליניקה, וכן של ליווי ושל הדרכה בפנימיות ובמסגרות נוספות, שבהן שיעור גבוה של מטופלים הוא של נפגעי ונפגעות טראומה ותקיפה מינית. לאחר הצגת המאפיינים של הרובד הא־מילולי בבריאות ובחולי, נסקור ייצוגים של ממד זה בכתיבה הפסיכואנליטית, הפילוסופית וכן באמנות ובשפה. לאחר מכן נציע להתבונן על תסמינים פסיכוסומטיים, כגון חיתוכים עצמיים או התמכרות, ככאלה המבטאים באופן גופני ורגרסיבי את הכאב שלא ניתן לבטאו במילים. לבסוף נפנה לדגש נוסף של מאמר זה, והוא הבנת החיוניות של ההשתהות של המטפל בממד נטול מילים או המשגות זה, שאותה אנו מכנים ריחוף על פני תהום, לטיפול בכלל ולטיפול בטראומה בפרט – ונביא דוגמאות קליניות לכך.
תגיות: א־מילולי, גוף־נפש, דממה, חיתוך עצמי, טראומה
מאמרים

מחלה

תגיות: גרעין בריא, טיפול, רפואה
מאמרים

שלומוּת - טיפוח הגרעין הבריא

תגיות: גרעין בריא

כנס חברות 2025
בנושא 'חיבור מרפא'

9.7.25 | י"ג תמוז התשפ"ה

מלון נווה אילן

ההרשמה בעיצומה!